Beszéljünk róla: A CSALÁDBÓL FAKADÓ ERŐ

2016. január 24. 00:14 - Lelkiegyensuly

Vajon melyik az az érzelem, amelyik határtalan, ha adjuk, nem kevesebb lesz belőle, hanem egyre több, amiből erőt meríthetünk akkor is, amikor megoldhatatlannak tűnő gondjaink vannak? Ez az érzelem nem más, mint a Szeretet.

„ Hol kezdődik a szeretet?” – tette fel a kérdést számtalanszor Teréz Anya az őt tömegekben körülvevő embereknek. Majd maga adta meg rá a választ: „ A szeretet otthon kezdődik, a családban.”

Majd így folytatta: „ A család Isten kezében egy csodálatos eszköz, mert elsősorban a családon keresztül mutatja meg Isten, hogy többre vagyunk hivatottak, mégpedig arra, hogy szeressünk és szeressenek minket. Amilyen a családunk, olyan lesz viszonyunk a szomszédainkhoz, aztán a falunkhoz, a városunkhoz és az egész országhoz. Ha a család a szeretet, a béke és a szentség helye lesz, akkor az államok és egész világunk szeretetben fog élni, békében és egységben Istennel és egymással.”

Még azt is hozzátette: „ Az a család, amelyik együtt imádkozik, együtt marad.” Ezt az utolsó mondatot Teréz Anya Payton atyától az amerikai paptól vette át, aki a családi imádság nagy apostola.

Ahol szeretet van, ott jelen van a tisztelet és megbecsülés is. Ha a szülők tisztelik egymást és tisztelettel beszélnek egymással és egymásról, értékelik a másikban a Nőt, a Férfit, az Anyát, Apát, Férjet, Feleséget, Társat, az Embert, ott a gyermek értéket lát és tanul. Ha a szülők valóban segítik egymást jóban és rosszban, a gyermek megtanulja, hogyha a feladatokkal szembenéz, akkor meg is tudja oldani azokat. Megtanulja azt is, hogy hogyan kérjen segítséget a másik embertől.

Tudja-e Kedves Olvasó, hogy minden gyermekben 8 éves korára kialakul a családkép?

A későbbi években ehhez még hozzáadódnak a család szokásai, az értékrend. Ezt a sok év alatt, mélyen elraktározza a tudatalattijában. Majd amikor társat keres magának elsősorban ebből a tudatalattiba elraktározott emlékekből, példákból veszi a mintát, öntudatlanul.

A lány gyermeknek az apa adja a férfi mintát és öntudatlanul olyan társat választ magának, aki valamiben hasonlít az édesapjára, lehet ez külső megjelenés vagy belső tulajdonság. A fiúk pedig az Édesanyjuk mintáját követve választanak társat maguknak ugyancsak a fentiek szerint.

Mindenki. Még Ön is.

A gyermek a családban elsajátítja a férfi-nő, szülő-gyermek, főnök-beosztott viselkedési mintát és alkalmazza már nem csak a magánéletében, hanem a baráti kapcsolataiban, a munkahelyén, a boltban, sorban állás közben.

A családi szeretet alapja a kezdeti két ember a Férfi és a Nő közt kialakult szerelem.

Ez a Szerelem táplálja az otthon tüzét. Fontos, hogy az a két ember, akitől függ, hogy ez a tűz égjen, milyen intenzitással táplálja azt.

A Szerelem tüzének „fahasábjai” mindig ugyanazok, mint a szerelem kialakulásának a kezdetén. Van még egy speciális dolog, ami a szerelmet illeti, a fahasábokat mindkét félnek kell a tűzre tennie. A Szerelem tüzét a két félnek együtt kell őriznie és táplálnia.

A Szerelem fahasábjai:                             

-          az a tekintet, amiből kiolvasható, hogy a másik fél Nőnek, Férfinak lát!

-          az a tekintet, amiben benne van a szexuális vonzalom szikrája.

-          az a speciális figyelem, mivel a másik felé fordulunk, amikor Ő a napi dolgairól, a havi, szezonális, éves (bármelyik aktuális behelyettesíthető) terveiről mesél.

-          az a fajta jövőbeni Tervezés, amiben jelen van aktív szereplőként a másik fél.

-          Észrevette? Másik „fél”: ez azt is jelenti, hogy a terveinek megvalósításában gondolkodik azon, hogy a másik „féllel” összeegyeztetett végleges terv szerint haladnak a közös Úton.

-          A másik „fél” azt is jelenti, hogy az egyéni terveinek megvalósítását nem csak a másik „féltől” várja, hanem ő is mintegy fele-fele arányban aktívan hozzájárul.

-          amikor Apává és Anyává váltak, ez a minőség csak a gyermekek szemszögéből él, ők egymásnak továbbra is a Szerelem, Társ, ezért

-           nem hagyják ki az egymásra figyelés fahasábját a Szerelem tüzének táplálásából.

 

A Szerelem fenntartható és tüze táplálható. Nem kell bedőlni annak a szövegnek, hogy a szerelem ár hónap (1-2 évvel) elmúlik, mert a szervezetben a kémiai összetétel megváltozik.

 Ha ez így lenne, akkor hogyan lehetséges az, hogy valaki külső kapcsolatot keresve, szerelembe esik?? Honnét az a kémia?

Miért nem a már meglévő kapcsolatában alkalmazza azt?

 A Szerelem fenntartható, a tüzének gondos táplálásával.

A „most fáradt vagyok” „minden erőmet kivette a gyereknevelés, a lecke kikérdezése stb”,(ide is nagyon sok igaznak tűnő mondást lehet besorakoztatni).

A Szerelem tüzét ezek a kifogások egyáltalán nem érdeklik, nem fogja önmagát táplálni, amikor a figyelem elterelődik róla, fénye, ereje csökken, hője lanyhul.

Idővel a lángja ellobban, marad a szunnyadó parázs, majd a hamu.

 Kedves Olvasó, látott már olyat a környezetében, ahol a Szerelem tüzét nem táplálván ez az érzés kihunyt?

Ugye, igen.

Igen, ez egy sajnálatos eset. De térjünk vissza egy kicsit arra, hogy Családból Fakadó Erő.

A családban megszületett gyermeknek/gyerekeknek a szülő a minta.

Emberből vagyunk. Előfordul, hogy az ember téved.

 Előfordul, hogy a tüzet nem táplálják. Az pedig visszavonhatatlanul a Szerelem megszűnését vonja maga után.

Ami nem múlhat el, ami örök, a Szerelem Tüzének lenyomata: a Tisztelet. A másik fél tisztelete, a (már)a múltban lévő szerelem tisztelete.

 Ami nem múlik el, hogy a családba megszületett gyermeknek Ő az Édesanyja, és a másik fél pedig az Édesapja.

Tartsa Tiszteletben Mindkét Fél a Tiszteletet, és emlékezzen arra, hogy ő a gyermekének mindig az Édesapja/Édesanyja marad.

 Engedje meg gyermekének, hogy ez a kép ne változzon.

Említettem, hogy a gyermekek átitatódnak a családi mintákkal és továbbviszik azt.

Ebbe beletartozik a konfliktus kezelésének mintája is.

Ha valaki vagy valami meghal, az fájdalommal jár, ez tény.

 De a fájdalom ellenére nagyon fontos, hogy emlékezzünk:

„Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben,
Ember lenni mindég, minden körülményben.”

 

…hozzáteszem, legyen így a Gyermekeink szemében.

 

 

F. Deákné Balla Adrienn

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ballaadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr468305926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.